adina-1      ,,Doamna Bovary’’ de Gustave Flaubert, este un roman francez, ce conturează povestea unei femei frumoase, voluptoase,  mereu înclinată spre visare, datorată lecturilor ei romantice.

          Romanul începe într-o temă familiară prin prezentarea adolescentului Charles Bovary, care este incapabil de a se adapta în noua sa școală, aflându-se mereu sub tutela mamei sale protectoare. Îndrumat mai apoi spre medicină, Charles devine un medic veritabil în orașul din care provine și se căsătorește cu o femeie văduvă, mult mai în vârstă decât el. La scurt timp rămâne singur după moartea soției, însă nu cunoaște prea mult suferința, deoarece este acaparat de adevarata dragoste pentru tânăra și frumoasa Emma.
De aici urmează conturarea romanului în jurul aspirantei și idealistei Emma. Odata căsătoriți, cei doi se mută împreună și sunt prezentați de către autor sub vraja dragostei și a vieții împlinite. Curând, aceasta iși dă seama că pasiunea la care se așteptase e pe departe de a se împlini, iar viața de după căsătorie i se pare insuportabil de plictisitoare.
Odată cu căsătoria, începe și istoria Emmei. Pentru a fugi de mediocritatea soțului ei și de rutina provincială, se refugiază în lectură și mai apoi cade în adulter. Adulterul este sigurul lucru incitant, pasional și considerat perfect normal din viața ei, fără mustrări de conștiință față de soțul pe care ajunsese să nu îl mai suporte.

          Participarea la Balul Vaubyessard îi redă cheful de viață și aici descoperă cu ardoare lumea la care visa. Reîntoarcerea la viața normală este una devastatoare pentru Emma, trăind cu amintirea balului, a lumii exclusiviste și cu dorința de a face parte din această lume. Se îmbolnăvește și hotărăște împreună cu Charles să se mute în alt oraș. Situația nu se schimbă însă, iar imaginea cuplului devine fadă, plictisitoare și la fel de insuportabilă.

             Cel mai intrigant lucru din roman mi se pare soarta sărmanei Bertha, fetița soților Bovary. Existența ei nu constituie niciun impediment pentru Emma în împlinirea idealurilor și căutarea fericirii depline, prin orice mijloace.

adina-2


               Neajunsurile spirituale ale Emmei, dorința de a-și depăși condiția materială și cea personală, neacceptarea realității au împins-o în final spre eșec.  Cu toate că ar fi putut deveni o mamă și o soție perfectă, ea a ales să-și creioneze singură viața, după tiparul format de autorii romanelor ei, iar realitatea care o lovește îi spulberă toate visele.
Finalul este redat într-o tonalitate îndoliată. Emma hotărăște să-și pună capăt zilelor, iar la scurt timp Charles, care-i purta o dragoste desăvârșită, află despre toate păcatele ei și  moare pe banca din gradina casei.

            Doamna Bovary este genul de lectură care intrigă, pune pe gânduri, șochează, păstrând pentru final un sentiment de tristețe compasiune și gol.


Recenzie: Adina Pentiuc
Foto: Eliza Nuțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *